ELEVII DE LA ”SALIGNY” AU LUAT UN JURNALIST LA ÎNTREBĂRI

”Predau educație media” este titulatura sub care s-a desfășurat, marți, la Colegiul ”Anghel Saligny” din Bacău o parte din activitățile programate în săptămâna dedicată ”Global Media and Information Literacy Week”. Evenimentul este cuprins într-un proiect Erasmus plus și are parte și de susținerea Centrului pentru Jurnalism Independent.

Zeci de elevi de la ”Anghel Saligny” au dorit să afle de la un jurnalist cu experiență ce înseamnă educație prin mass-media, dar și, punctual, dacă meseria de jurnalist este riscantă, dacă presupune respectarea unui cod deontologic sau dacă ziariștii pot avea momente în care sunt tentați să renunțe, din diverse motive, la carieră. Dialogul a fost unul informal, deschis oricărei abordări, iar elevii au profitat din plin de acest lucru.

Iar dacă pentru tânăra generație Gutenberg nu spune mai nimic, cu siguranță numele celui care a provocat după mai bine de 500 de ani o altă revoluție în domeniul comunicării, Mark Zuckerberg, a avut altă rezonanță în rândul auditoriului. Au fost prezentate, cu exemple practice, atât subiecte legate de modul de vehiculare a informației, dar și de gradul de noutate și complexitate, din care, nu putea lipsi, desigur, social-media și fake-news.

Consilerul educativ, profesoara Adriana Ciorcilă, crede că proiectul a stârnit interes în rândul elevilor care deja și-au exprimat dorința ca în afară de noțiuni cu caracter tematic să dialogheze față către față cu jurnaliștii.

După sfârșitul timpului alocat dezbaterii, un grup de elevi și-a manifestat dorința de a continua dialogul, spectrul întrebărilor fiind divers și din ce în ce mai punctual, ceea ce pare să contrazică teoria conform căreia generația tânără nu ar fi este interesată decât de informațiile superficiale.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *