Bine, Francisc, Francisc și mai cum?

 Uite că ieri mi-am adus aminte, motivele se vor vedea mai departe, de privirea furios-reproșătoare a unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care l-a scrutat pe un preot care, lipsit de abilitate, îi prinsese poala reverendei în timp ce-i deschidea portiera limuzinei. A, și asta cu ierarhul e altă poveste. Mă invită un preot, aflat pe vremuri în grațiile acelui ierarh, la un oarecare eveniment unde, evident, trebuia să fie și presa. La refuzul meu politicos, părințelul îmi zice: ”Bine, dar e ierarhul locului…”. Obsesia asta compulsivă cu ierarhul trece din Evul Mediu direct pe la colțul blocului și o ia, cu blițuri cu tot, în istoria noastră cu iz pronunțat patriarhal. Mare parte din resemnarea noastră ființială nu vine din Miorița decât după ce ritualul a devenit tradiție, religia o permanentă senectute pe care o administrează babele și profitorii. Din Ortodoxia Sfinților Părinți arar mai tresare o conștiință care, aproape imediat, e înghițită de slăvitori de cele lumești. Oare Arsenie Boca are nevoie de fetișismul medieval pe care-l tot cultivă cei care fac comerț în Templu?

Ierarhul, Bizanț după Bizanț

Zic chestia asta a lui Nicolae Iorga, desigur, în sens peiorativ. Cândva, pre vremea când Tările Românești nu erau țări, ci niște spații peste care mai plutea încă aburul concepției statale, autoritatea era una în două, așa cum confirmase împăratul Iustinian, prin corpul de legi care, prin Nomocanon, făcuse ca legile bisericești să primească forța legii de stat. Ce a fost se știe. Din secoul V a trecut însă, parcă, ceva timp. Dar dacă o să vă cercetați cu atenție veți vedea că practic decenii și secole la rând efortul Bisericii a fost constant construit într-o direcție: Conservarea acestui statut anacronic. De aici expresia ”ierarhul locului”, de aici autosuficiența, adularea sub toate formele ei, inclusiv cea de care pomeneam cu deschisul/închisul portierei limuzinei și greșeala fatală de a ”prinde” poalele sutanei în ușa mercedesului.

Și teama

Uite, aș fi vrut să aud, vine părintele nostru, fratele mai mare și atunci când acesta chiar vine cum te comporți? Cu bucurie, nu? Te duci, îl întâmpini, îl îmbrățișezi, firesc, fără ritual, făr de teamă. Ați observat cum e la noi? Dacă se anunță vizita ”ierarhului”, toată lumea intră în panică. Decor, masa, bucatele cele mai scumpe, covor întins peste noroiul bătăturii, musai costume naționale…La sosire, atmosferă de revistă de front. Crispare, formalism, complezență. Unde e dragostea aia creștină, frățietatea, bucuria sinceră? În locul lor, un fel de frică. Nimeni nu poate spune de ce. Frica asimilată unei autorități care-și revendică,  și se comportă ca atare, fostul statut imperial?

Nu e păcat să fii ”ierarh”

S-o fi gândit papa Francis să nu-i ajungă sutana în cheietorile portierei? Ale Loganului, evident. Pentru că tot misticismul moare aici: Un gest, o atitudine, un surâs! O chestie umană, simplă. La câtă nevoie de dragoste, de respect este în societatea asta, păcatul e nu să fii ”ierarh”, ci să uiți că ești om! Să crezi că ăl de-ți pupă mâna o face din dragoste, nu dintr-o frică a cărei origine au pierdut-o și, în cele din urmă, îi va pierde atât pe pupător, cât și pe pupat.

Lumina poate să vină de la Răsărit, cu voia celor mari

Vestul creștin, golit de substanță, descoperă cu încântare și uimire, un creștinism apropiat de Sfintele Scripturi. În sens dogmatic. Este bucuria unui complex intelectual teologizat care, obosit, se predă unei odihni întremătoare. Cum să nu iubești un vicar al Domnului care zice că ”Ne unim cu frații noștri ortodocși fără niciun fel de condiții!”. Da, știu, mai e mult până acolo. Dar ce a zis omul ăsta e un pas imens, o replică a dragostei care, probabil, înmoaie inima oricărui zelot, fie el ortodox sau romano-catolic. În cele din urmă, cred eu, acolo în ceruri, Dumnezeu a uitat de mult latina. Probabil, pentru El, filioque e un titlu de roman cu oameni proști și excesiv de orgolioși.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.