De ce e obligatoriu ca Guvernul Orban să primească votul de încredere în Parlament

Dacă Opoziția din ultimii trei ani va încerca să boicoteze preluarea puterii de către Guvernul Orban, un lucru va fi sigur: maturitatea, din punct de vedere politic, a partidelor care se zbat în mocirla mediocrității tinde spre zero. 

Calculelele, la prima vedere, ar trebui să fie foarte simple: e nevoie de 233 de voturi în Parlament pentru a-l vedea pe Orban la Palatul Victoria. Matematica parlamentară, dar și procesele logice de bază, ca de exemplu „P implică Q” ar trebui să fie niște argumente destul de solide care să ne spună că, dacă 238 de parlamentari au dărâmat Guvernul Dăncilă de curând, se vor găsi măcar încă 233 de inși care să îmbrățișeze noua formulă de Guvern, condusă de promotorul moțiunii de cenzură. 

Bine, asta dacă am trăi într-o țară în care politicienii sunt oameni politici, iar procesele logice și bunul simț ar funcționa în parametrii optimi. Dar nu suntem în țara aia, suntem în țara în care politicienii se cațără de ocupația asta ca de o meserie. De exemplu, ce foloase-și trage fostul doctor în drept, Ponta, dacă Orban ajunge în fruntea Guvernului? Cam pe aici sunt, de fapt, socotelile. 

 Instabilitate politică

Primul și, cel mai important motiv pentru care Guvernul Orban trebuie votat, îl reprezintă instabilitatea politică în care România se scaldă încă din 2016. Faptul că Executivul nu are parte de stabilitate și susținere nici din partea legislativului, nici din partea șefului statului și nici din partea cetățenilor e cauza principală pentru care România nu va scăpa prea curând de eticheta de țară din lumea a treia. 

Să o luăm logic: ce investitor, sănătos la cap, e dispus să riște și să creeze locuri de muncă într-o țară în care nu se știe care sunt, de fapt, prioritățile pe termen mediu și lung? Nu se știe ce bani există, dacă există, dacă se vor continua investițiile în infrastructură și sănătate, dacă vor începe altele, dacă birocrația va continua să ne dea bătăi de cap și așa mai departe. Exemplele pot continua la nesfârșit. 

Pentru că, firește, deși PSD a eșuat, nu se știe încă cine va veni. Prin urmare, prioritățile anunțate de premierul desemnat de Iohannis nu vor fi puse în practică dacă numirea noului cabinet se află sub semnul întrebării. Iar instabilitatea asta îi face pe toți investitorii să ne ocolească sau, de ce nu, să pună lacăt pe tarabă și să se care prin alte zone. Odată cu ei, pleacă și forța de muncă calificată. Și așa ajunge doamna Intotero, sau cine îi va prelua portofoliul, să ne anunțe că vom fi cât de curând mai mulți români peste hotare decât aici, în România. 

Scade încrederea electoratului în partidele anti-PSD

O altă consecință, în cazul în care Guvernul Orban nu va primi voturile necesare în Parlament, e faptul că va scădea încrederea electoratului în partidele anti-PSD, indiferent de numele acestora. Adică, după trei ani în care oamenii au cerut un alt Executiv, în care PSD nu aibă loc la masă, ar fi de-a dreptul ironic să nu se îndeplinească această cerință a electoratului. 

Degeaba se dau PNL, PMP sau USR de partea oamenilor și latră pe la televiziuni împotriva guvernării dezastruoase a PSD-ului în ultimii ani dacă nu reușesc să ia taurul de coarne. În plus, ce aptitudini diplomatice și ce strategii au pus în practică liderii Opoziției înainte de moțiune, dacă nu vor fi în stare să-și treacă prin Parlament propriul Guvern? Unde sunt promisiunile alea, că vom scăpa de PSD și că orice alt Guvern va primi susținere? Dacă acele promisiuni rămân simple vorbe-n vânt, încrederea electoratului în cei care au promis o politică nouă și curată va scădea din nou. Și așa vom ajunge iar să ne confruntăm cu o prezență rușionoasă la urne. Și primele efecte se vor vedea chiar de la alegerile de pe 10 noiembrie, cu mult înainte de locale și generale/anticipate. 

Votul împotriva Guvernului Orban e un vot în plus pentru PSD

PSD joacă tare prin anunțul făcut: nu va vota pentru Guvernul Orban. Deși Dăncilă a anunțat inițial că vrea să plece de la guvernare de îndată, pentru a nu bloca executivul, un vot împotriva Guvernului Orban pune presiune pe Opoziție, care în acest moment nu reușește să ajungă la un numitor comun. 

Iar ăsta va fi argumentul suprem cu care PSD va reveni în forță la următoarele alegeri: că am condus bine, că am condus rău, noi am fost măcar în stare să formăm o majoritate, să ne asumăm o guvernare și, de voie sau de nevoie, să conducem țara asta într-o direcție. Asta în timp ce Opoziția nici nu e în stare să se așeze la masă și să formeze un Guvern. Și, pe bună dreptate, oricât de penibile ar părea argumentele PSD-ului, adevărul e că mai bine lași în fruntea Guvernului o mână de politruci care se înțeleg decât o mână de politruci care nici nu sunt în stare să ajungă la un numitor comun. Partea proastă e că de suferit nu vor avea atât de mult politicienii din opoziție, cât alegătorii, oamenii de rând. Adică ăia care muncesc pe bune și cotizează la buget. 

În plus, cred că opoziția ar trebui să fie mulțumită cu faptul că Guvernul Dăncilă a picat și că un Guvern Orban e gata să-și asume responsabilitatea. Una cruntă, căci are de reparat toate derapajele democratice și administrative create în ultimii ani. Căci, dacă nu se mulțumesc chiar și cu atât, ar trebui să-și amintească o vorbă veche din popor: nemulțumitului i se ia darul. Și tare mi-e că alt dar nu vor mai primi multă vreme de acum încolo.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “De ce e obligatoriu ca Guvernul Orban să primească votul de încredere în Parlament

Leave a Reply

Your email address will not be published.