Am primit o amendă, ce fac cu ea? (II)

Comentasem anterior despre motivele pentru care un proces verbal de contraventie poate fi contestat si aratam ca acestea pot fi de forma sau de fond. Inainte de a aborda foarte amanuntit subiectul trebuiesc mentionate efectele ca urmare a constatarii faptei.

Astfel, efectele savarsirii contraventiilor sunt numesc sanctiuni si sunt reglementate de art. 5 din Ordonanta de Guvern nr. 2/2001 cu modificarile ulterioare, ele putand fi principale si/sau complementare.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:
a) avertismentul;
b) amenda contraventionala;
c) obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii;
d) inchisoarea contraventionala, daca nu exista consimtamantul contravenientului pentru aplicarea sanctiunii prevazute la lit. c) .

Sanctiunile contraventionale complementare sunt:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
b) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
c) inchiderea unitatii;
d) blocarea contului bancar;
e) suspendarea activitatii agentului economic;
f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.

Cateodata, pedepsele complementare sunt resimtite mai drastic de contravenient decat cele principale, cum e situatia suspendarii permisului auto pentru o anumita perioada (lit. b) sau a suspendarii activitatii agentului economic (litera e), atat de des folosita de organele de control fiscal in ultima perioada, pentru neemiterea bonului fiscal.
De remarcat este ca avertismentul, amenda contravenţională şi obligarea la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii se pot aplica oricărui contravenient persoană fizică ori juridică in timp ce sancţiunea închisorii contravenţionale se poate aplica numai persoanelor fizice.

Prin legi speciale se pot stabili si alte sanctiuni principale sau complementare. Regula stabilirii sanctiunii este aceea a proportionalitatii cu gradul de pericol social al faptei savarsite. In acest context, un motiv de contestare a procesului verbal de contraventie este tocmai caracterul drastic al sanctiunii fata de fapta savarsita.

Un alt motiv de contestare a procesului verbal de contraventie este lipsa caracterului contraventional al faptei care, conform normei legale, este inlaturat in cazul legitimei aparari, a starii de necesitate, a constrangerii fizice sau morale, a cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savarsita. Constatarea acestor cauze nu poate fi facuta de organul constatator ci doar de instanta de judecata.

Minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional. Pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani minimul si maximul amenzii stabilite in actul normativ pentru fapta savarsita se reduc la jumatate – inca un eventual motiv de contestare.

Minorul care nu a implinit varsta de 16 ani nu poate fi sanctionat cu inchisoare contraventionala sau cu obligarea la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Un factor important, de care trebuie sa tineti seama atunci cand doriti sa contestati un proces verbal de contraventie, este constituit de termene. Daca anterior vorbeam de termenul de 15 zile de la comunicare, in care trebuie exercitat dreptul de a contesta procesul verbal de contraventie, in continuare voi face scurte referinte la termenele de prescriptie.
Astfel, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Un proces verbal de contraventie emis la mai mult de sase luni de la data savarsirii faptei, va putea fi contestat cu succes.

Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de doua luni de la data aplicarii sanctiunii (termenul a fost modificat de la o luna la doua luni, prin OG 5/2015).

Executarea sanctiunii inchisorii contraventionale se prescrie in termen de un an de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti, daca contravenientul nu a optat pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Fiecare dintre cazurile de prescriptie descrise mai sus duce la un nou motiv de contestare, cu succes, a procesului verbal de contraventie.
Acestea, au fost o serie de motive pentru care un proces verbal de constatare a contraventiei poate fi anulat in instanta. Asa cum aratam, numai instanta de judecata poate hotara anularea, atat pentru motivele mentionate anterior, cat si pentru alte motive, de care veti afla urmarind in continuare rubrica “Condei de jurist”.

Share
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *